Onbelaste reis- en thuiswerkvergoeding per 2023

 

 

Reiskostenvergoeding

Met ingang van 2023 gaat de maximale reiskostenvergoeding veranderen. De vergoeding per kilometer bedroeg in 2022 maximaal €0,19 per kilometer. Vanaf 2023 wordt er tot €0,21 per kilometer belastingvrij vergoed. Het huidige bedrag wordt onder andere verhoogd door de stijgende energie en brandstof kosten. 

Deze aanpassing in de reiskosten is ook van toepassing op werknemers die reizen met het openbaar vervoer. Werknemers die bijvoorbeeld met de trein of bus naar hun werk gaan kunnen voor deze afgelegde kilometers ook een maximale vergoeding krijgen van €0,21.

Werkgevers zijn niet verplicht om deze wijziging door te voeren naar de werknemers. Het gaat namelijk over een maximum waarvoor door de werkgever zelf kan worden gekozen.

Thuiswerkvergoeding

Ook de thuiswerkvergoeding gaat per 1 januari 2023 omhoog. Deze vergoeding om de extra kosten van het thuiswerken onbelast tegemoet te komen stijgt met 7,5% van €2,- naar €2,15. De voornaamste reden van deze verhoging zijn de stijgende gasprijzen. Verder is de vergoeding bedoeld voor andere kosten die expliciet gemaakt worden voor het thuiswerken in plaats van op kantoor. Denk hierbij aan watergebruik, toiletpapier en elektriciteit.

Het geven van een thuiswerkvergoeding is niet verplicht. Er kunnen afspraken over zijn in de CAO. Werkgevers zijn ook niet verplicht om de verhoging door te voeren. Het gaat om een maximaal bedrag waarover de werkgever geen belasting betaalt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *