Door de Coronacrisis is er natuurlijk het een en ander veranderd. Waar de meeste mensen eerst dagelijks naar kantoor kwamen, werken nu de meeste vanuit huis. Dit heeft invloed op de reiskostenvergoeding en op de salarisadministratie van bedrijven.

Opnieuw in kaart brengen van het reispatroon

Tijdens de Corona uitbraak in 2020 mochten vaste reiskostenvergoedingen onbelast door blijven lopen, maar per 1 januari 2021 moeten bedrijven het reisgedrag van hun werknemers opnieuw in kaart brengen. Dit heeft te maken met thuiswerkdagen die nu niet meer als reisdagen aangemerkt mogen worden. Reiskostenvergoedingen die volgens een reispatroon voor 13 maart 2020 zijn vastgesteld mogen nu tot 1 juli 2021 onbelast doorlopen. 

Wat veranderd er?

Vaste reiskostenvergoedingen mogen dus niet meer, als de werknemer het grootste gedeelte vanuit huis werkt. Reiskosten mogen alleen nog belastingvrij vergoed worden als een werknemer daadwerkelijk reist. De reisdagen mogen dan tot een bedrag van maximaal 19 cent per kilometer belastingvrij worden vergoed. Vanaf 1 juli 2021 moeten reiskosten worden vergoed op basis van declaratie. Een vaste reiskostenvergoeding mag nog wel als een werknemer minimaal 36 weken of 128 dagen per jaar naar kantoor reist (op basis van een fulltime dienstverband).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *